Meg lehet enni az aranyat?

Az arany nem toxikus fém és ellenáll minden a testünkben, az emésztés során zajló folyamatnak.

Ez azonban azt is jelenti, hogy az aranynak nincs íze vagy tápértéke, és áthalad a testünkön, majd változatlan formában távozik. Az arany levél, pehely vagy por formában kerül felhasználásra, és néhány ínyenc étel, különösen édességek és italok dekoratív összetevője. Az arany pehely használata a középkori Európában volt népszerű a nemesség körében, mert egyrészt így hirdették a gazdagságot, másrészt abban a hitben voltak, hogy hasznos az arany fogyasztása az egészségnek. Annak azonban ügyelnie kell, aki esetleg allergiás az aranyra, mert számára a nemesfém elfogyasztása veszélyes lehet. Amennyiben az étel vagy ital aranyat tartalmaz, akkor azt az E175-ös kóddal kell jelezni.

Az aranyat ételekben és italokban is fogyaszthatjuk, ugyanakkor ez a szükségleteink kielégítésének nem a legolcsóbb módja. Ha reggeli kávénkat aranyporral meghintve szeretnénk elfogyasztani, az akár 10.000 Ft-ba is kerülhet, de választhatunk aranyozott szendvicset is közel 200.000 Ft-ért. Az aranyozott kaviár szerelmeseinek még ennél is nehezebb a helyzete, egy kis adag akár 12 millió Ft-ba is kerülhet. Persze a régi megunt ékszereinket erre felhasználni nem biztos, hogy érdemes.