Milyen formában lehet befektetési aranyat vásárolni?

Arany tömbök: Kisebb méretben inkább csak lapkák, vagy lemezkék. Legalább 995 ezrelék tisztaságú, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 250, 500 és 1000 grammos, valamint 1 unciás (1 oz = 31.1 gramm) méretben forgalmazzák őket. A kisebb tömbök tükörveretek, és kártya formájú tokban vannak laminálva, a nagyobbak öntöttek. Minden tömb sorszámmal van ellátva. Itthon leggyakoribbak a svájci Argor-Heraeus, és az osztrák Münze Österreich tömbjei; mindkettő világszerte ismert, megbízható gyártó.

aranytomb

Befektetési érmék: Legalább 900 ezrelék tisztaságúak, szerepük hasonló a tömbökéhez, ellenben érme formájúak. Nincs rajtuk sorszám, és esetenként névértékkel rendelkeznek, ami természetesen nem tükrözi az érme valós értékét. Súlyuk egy uncia (31.1 gramm), vagy annak tört része (1/2, ¼, 1/10, 1/20 oz), illetve ötvözet esetén ennyi színaranyat tartalmaznak. Csak olyan érmék minősülnek befektetési aranynak, melyeket 1800 után vertek, a kibocsátó országban hivatalos fizetőeszközként forgalomban vannak vagy voltak és piaci értékük nem haladja meg 80%-nál nagyobb mértékben az aranytartalmuknak megfelelő aktuális arany szabadpiaci értékét.

aranyerme

Fizikai aranyszámla: Ennél a megoldásnál is fizikai aranyat vásárolunk, de az arany nem kerül ki az aranyszámlát működtető cég páncélterméből, mert azt 12,5 kg-os (400 unciás), a befektetők között megosztott tulajdonban lévő aranyrudakban tárolják. Az aranyszámlát kezelő cég grammban (goldgram) vezeti a tulajdonunkban lévő arany menyiségét. Az aranyszámlán akár évekig is tarthatunk hosszútávra befektetett aranyat, de akár napi szinten is végezhetünk vételi és eladási tranzakciókat. A számlakezelő cég mindig fenntart szabadon vásárolható aranykészletet, illetve jegyez vételi árat, amelyen visszavásárolja az aranyat.