Mivel ötvözik az aranyat az ékszerekben?

Az aranyat puhasága miatt legtöbbször ötvözeteiben használják, különböző fémekkel ötvözve szilárdsága, olvadáspontja, ára és színe is változhat. A főbb árnyalatok a következők:

Sárga arany: Az arany természetes árnyalatában. Az ékszerekben legáltalánosabban felhasznált színárnyalat. Az ékszerhez használt sárga aranyat általában vörösrézzel és ezüsttel ötvözik 1:1 arányban, ami keményebbé teszi a fémet. Meleg ragyogása szinte minden öltözékhez jól megy, bármilyen bőrszínhez, és bármilyen drágakővel mutatós. Hogy mennyire sárga, függ az aranytartalmától. Általában a 14 Karátos arany világosabb sárgább színű, a 18 Karátos mélyebb árnyalatú.

Fehér arany: A fehér arany az utóbbi években nagyon divatos lett, mint hogy sok vásárló választja a hűvös fehér külsőt a klasszikus sárga arannyal szemben. A sárga arany ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a fehér, csupán más ötvöző anyagokkal van keverve a fehér szín elérése érdekében. Általában nikkelt vagy palládium ötvözetet (Magyarországon azonban csak nikkelt, mert a palládiumot a magyar fémjelzési rendelet nem engedélyezi), cinket és rezet adnak hozzá. Létezik egy galvanizáló eljárás, az ún. ródiumozás, amivel időnként be szokták vonni egy vékony rétegben a fémet, hogy még gyönyörűbb, világosabb fehér színt kapjanak. A ródium a platina fémek közé tartozik, kemény és kopásálló réteget képez a fémen, és foglalat esetében ragyogó fehér fényével a legoptimálisabban veri vissza a belefoglalt gyémánt színét.

Vörös arany: Ha a sárga aranyat csak rézzel ötvözik, egy rózsaszínes, vöröses árnyalatot kap az arany, ami lágy hatást kölcsönöz a bőrnek.

Zöld arany: Ennek az árnyalatnak az eléréséhez a sárga aranyhoz ezüst, réz és cink ötvözetet kevernek.

Természetesen, ha valaki igényli, két vagy akár három színű ötvözetből is készíttethet ékszert magának.