Történelmi csúcson az arany árfolyama

Magyar forintban számolva soha nem volt ennyire magas az arany árfolyama. 1 uncia (31,103 gramm) 24 karátos arany jelenleg több mint 400.000 Ft-ba kerül. A lélektani 400 ezres értékhez utoljára 2011 szeptemberében közelített, de akkor nem sikerült átlépnie.

Az arany felértékelődése mögött egyrészt a meghatározó jegybankok alacsony kamatpolitikája látszik meghúzódni, másrészt az USA és Irán között kiéleződött konfliktus. Az arany az inflációval szembeni védekezés eszközeként él a köztudatban, valamint geopolitikai kockázatok esetén a megtakarítások biztos menedékének tekintik.

Az inflációs félelmek azt követően jelentkeztek, hogy mind az Európai Központi Bank (EKB), mind az amerikai Fed arra utalt múlt héten, hogy a kamatok alacsony szinten maradnak. Az alacsony kamatkörnyezet alapvetően kedvez a gazdaságnak, de az “olcsó pénz” következtében egy idő után túlfűtötté válhat, ami inflációhoz vezet és elértékteleníti a fizetőeszközt. Az aranyat ilyen esetekben előnyben részesítik könnyű forgathatóságának köszönhetően (általánosan elfogadott fizetőeszköz 9999 finomságú befektetési arany formájában), mivel úgy került be a köztudatba, hogy értékét hajlamos megtartani egy magas inflációs környezetben.

Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy alacsony kamatkörnyezetben a befektetési eszközök jellemzően felértékelődnek, így többek között az ingatlanok, a részvények, az arany, valamint a kötvények (állampapírok, vállalati kötvények) is. A kötvények árfolyama ellentétesen mozog a kamatokkal, alacsony kamatoknál magas a kötvények árfolyama, míg magas kamatoknál alacsony a kötvények árfolyama.