Heti tipp – Taraczky Andrej

Még soha nem lehetett annyit kapni az euróért, mint most!
Ne akkor adjunk el, amikor kell, hanem amikor jó az árfolyam” ez ismerősen hangzik? Persze hogy igen, hiszen nincs olyan pénzügyi alapismereteket oktató tanfolyam, amelyen ez nem hangzik el legalább egyszer. És persze logikus is, meg racionális is, de valójában csak nagyon kevesen alkalmazzák. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy pénzügyi döntéseinket legtöbbször nem racionális és logikus érvek mentén hozzuk meg, hanem érzelmi alapon. És ez leginkább érvényes azokra a helyzetekre, amikor az árfolyamok elmozdulását nem a – gyakran nehezen átlátható – gazdasági folyamatok okozzák, hanem látványos, könnyen értelmezhető tényezők, mint pl. jelen helyzetben a vírus és annak beláthatatlan következményei. Ilyen esetekben gazdasági döntéseinket leginkább a félelem vagy a pánik vezérli, míg a racionalitás a háttérbe szorul.
Az euró 370 felé araszol amíg ezeket a sorokat írom és bár a tavaszi első hullám alkalmával már egy pillanatra közel került az új lélektani értékhez, aki nem a pénzügyi piacokon tevékenykedik nap mint nap, vajmi keveset láthatott (érzékelhetett) belőle, hiszen amilyen gyorsan emelkedett aznap az árfolyam, hasonló sebességgel esett vissza, míg végül 364 alatt búcsúzott az emlékezetes naptól.
A helyzet ezúttal kicsit más, ugyanis már napok óta jelen magasságokban tartózkodik az euró árfolyama, és innen vette északnak az irányt, ami megalapozhatja a további emelkedést, vagyis a lélektani szintek már elérhetők lesznek azok számára is, akik megtakarításaik egy részét euró készpénzben tartják és a valutaváltók árfolyamai alapján tudják megtakarításaikat egyik valutából a másikba váltani. Vállalatunk 30 éve törekszik a bankközi árfolyamok pillanatnyi változásait hűen lekövetni, gyakran a mozgások viszont olyan rövid idő alatt játszódnak le, hogy amíg valaki hazarohan a pénzéért, hogy azt gyorsan átváltsa, mire visszaér az árfolyam már sokkal alacsonyabban van. Ügyfeleink figyelmét ezért mindig megpróbáljuk felhívni Exclusive szolgáltatásunkra, melynek segítségével napon belül fixálhatják azt a kedvezményes árfolyamot, amelyet treasury osztályunk biztosít számukra, amennyiben még aznap visszatérnek a beváltani kívánt összeggel. Ennek lehetőségéről mindig pénztárosainknál tudnak érdeklődni ügyfeleink.
Visszatérve az árfolyamok pszichológiájára és pénzügyi döntéseinkre, akkor felmerül a kérdés, hogy ilyen esetben hogyan cselekedjünk? Az árfolyam már nagyon csalogató, hiszen ennyit korábban soha nem lehetett kapni az euróért, így ha valamikor, akkor most érdemes átváltani, és megvárni amíg lejjebb megy, majd ott ismét visszaváltani. Igen ám, de mi van akkor, ha innen tovább emelkedik az árfolyam? Mi van akkor, ha meg sem áll 400-ig? Fogalmazódnak meg általában ilyenkor a félelem vezérelte kérdések. Nos, hogy az árfolyamok hová mennek, meddig emelkednek, mikor lesz a forduló, azt pontosan senki nem tudja megmondani, vagy ha valaki magabiztosan azt állítja, hogy ő meg tudja mondani, akkor az ilyen “megmondom mi lesz” típusú jövőbe látó guruktól nagyon kell óvakodni. És itt jön el az a pont, ahol vissza kell térnünk a pénzügyi döntéseink lélektanához, ugyanis emberek vagyunk és nem robotok, vagyis bármennyire is racionálisan próbálunk dönteni, a lélektani része mindig ott fog motoszkálni a háttérben. Most racionálisnak tűnő döntésünk lélektani részét pedig a későbbi árfolyam fogja leginkább életre kelteni, vagyis ha egy hónap múlva 350-nél lesz az árfolyam, sajnálni fogjuk, hogy most nem cselekedtünk, de ha esetlek 380-nál lesz, akkor azt fogjuk bánni, hogy túl korán léptünk. Tehát, akkor hogyan döntsünk, mert dönteni mindig kell, egész életünk abból áll, hogy folyamatosan döntéseket hozunk, melyek következményeit utána vállalnunk kell. Mivel az ember általában önmagának bocsát meg a legnehezebben, azt kell végig elemezni, hogy melyik döntés következményét tudjuk a későbbiekben könnyebben belülről feldolgozni (és lehetőleg megbocsátani önmagunknak) azt, hogy korán szálltunk ki, vagy azt, hogy elfelejtettünk kiszállni a jó árfolyamnál. Annyiban segítek, hogy jelen árfolyamnál a legnagyobb valószínűség szerint azt az eurót fogjuk eladni, amit korábban olcsóbban vettünk, ergo nem “bukunk” rajta.