Heti tipp – Lakatos Milán

Szuper akciós áron a török líra!

Olvasóink már találkozhattak a korábbi tippekben egy olyan kifejezéssel, hogy ne akkor adjunk el amikor kell, hanem amikor jó az árfolyam. Nos ez érvényes lehet a másik irány esetében is, ami úgy szól, hogy ne akkor vásároljunk amikor kell, hanem amikor jó az árfolyam. Hogy kinek mi a jó, nyilván relatív, viszon ha valaminek az ára folyamatosan esik, előbb, vagy utóbb mindenkinek jó lehet.

A török líra lassan két éve esik, 2018 decemberében 1 líráért még 55 forintot kellett fizetni, múlt pénteken mindössze 36 forintot. Törökország egy hétvége alatt lecserélte jegybankelnökét és pénzügyminiszterét, míg előbbi tisztségviselőt menesztették pozíciójából, utóbbi – ami egyben meglepetés is – saját maga döntött úgy, hogy távozik a pénzügyek éléről (meglepő, hiszen Berat Albayrak egyben Recep Tayyip Erdoğan török elnök veje).

A két negatív hír végül pozitívan sokkolta a piacokat, így a líra a hét elejétől már erősödésbe váltott. Nyilván ilyen esetekben jogosan felmerül a kérdés, hogy ha valami két éve esik, mert a gazdasági kilátások olyan rosszak, majd erre még a gazdaság szempontjából két kulcsfontosságú pozícióban is váratlan csere történik, és erre már nem esik tovább, akkor lehet, hogy megvolt a mélypont? Nyilván nem kongatják a harangokat sem a mélypontoknál, sem a csúcspontoknál, de az apró jeleket mindenképpen érdemes érzékelni. A jegybank élére Naci Aqbal érkezik, aki eddig a török elnöki hivatalban foglalkozott költségvetési ügyekkel, korábban pedig, 2015 és 2018 között, pénzügyminiszter volt (mondjuk abban az időszakban is komoly líra gyengülés játszódott le).

Akkor most végül érdemes venni, vagy nem? Jelenleg minden a Covidról szól, kinek jut most eszébe a török riviérára gondolni és a szép homokos tengerpartra? Kinézve az ablakon és látva ezt a szürke ködös novembert, szerintem egyre többen kalandoznak el gondolatban, hogy de jó lenne most inkább lábat áztatni a langyos tengerben. Hát eljön még az az időszak is, csak lehet, hogy akkor már drágábban jutunk hozzá a török fizetőeszközhöz.