Heti tipp – Durucz Tamás

Adjunk, vagy vegyünk eurót?
Ügyfeleink leggyakoribb kérdése, hogy milyen árfolyamok és további emelkedések vagy csökkenések várhatóak, érdemes-e az aktuális árak mellett forintosítani valutában tartott megtakarításaikat vagy inkább lehetőségeikhez mérten vásároljanak még hozzá. Az alábbi néhány gondolattal igyekszünk segíteni a jelenlegi helyzetben való eligazodásban.
Az elmúlt félévben egyértelműen a COVID járvánnyal kapcsolatos intézkedések és azok gazdasági következményei vannak a leginkább hatással az árfolyamok alakulására.
A környékbeli országokhoz hasonlóan az elmúlt napokban Magyarországon is újabb korlátozó intézkedések kerültek bevezetésre, melyek a következő hetekben jelentős árfolyammozgásokat eredményezhetnek. A szigorítások hatására, ha érdemben csökken a hazai gazdaság teljesítménye, akkor ez a korábbi hónapokhoz hasonlóan, további forintgyengülést, vagyis a valuta árfolyamok emelkedését hozhatja magával.
A hónap elejétől fokozatosan erősödő Forint hatására a fővaluták árfolyama jelentős csökkenést mutatott, azonban ez a trend a hétfő esti óráktól megfordulni látszik és a forint alig néhány óra leforgása alatt nagyot veszített értékből, melynek hatására a fő valuták árfolyama több, mint 3 Ft-os emelkedést produkált.
A jelentős fordulatban a fent említett járványügyi intézkedések mellett érdemben a hétfői délutáni magyar kormányzati bejelentésnek volt igazán komoly szerepe, mely szerint Magyarország megvétózza az EU-költségvetési javaslatot. Ez a bejelentés jelentős bizonytalanságot eredményezett a pénzpiacokon, mivel az elmúlt években a magyar gazdaság eredményeiben igen nagy szerepe volt az Uniós forrásoknak, így ha jelentős mértékben csökkenne a támogatások mértéke, akkor biztosan hatással lenne a Forint árfolyamára.
A jelenlegi, emelkedő árfolyam helyzet elsősorban azok számára kedvező, akik forintra szeretnék váltani a meglévő valutájukat. Az EUR esetében a 360,00 – 365,00 Ft, a CHF kapcsán pedig a 331,00 – 336,00 Ft közötti árfolyamsáv már kedvező forintosítási lehetőséget jelent az elmúlt 2 hét árfolyamszintjéhez képest.