Heti tipp – Gere István

Adjunk, vagy vegyünk angol fontot?
Az elmúlt egy héten folyamatos iránykeresés, illetve a devizapiaci pozíciók gyors zárása érződött a devizapiacokon. Ez nem is csoda, hiszen ember legyen a talpán, aki a folyamatosan és akár radikálisan mást mutató politikai és gazdasági hírekben hosszabb távon irányt talál. Az egyetlen biztos pont a bizonytalanság, ami viszont számos jó lehetőséget teremthet.
Na de mit is jelent ez az árfolyamok szintjén?
Euro/Forint fronton a rendkívül kedvező múlt heti devizakötvény kibocsátás pozitív hatása gyorsan kifulladt az egyébként is erős 354,00 szinten és újra a szintén erős 368,00-370,00 került célkeresztbe. Ez a két szint ki is jelöli nagyjából az érdekes vételi/eladási lehetőségeket.
Angol font/Forint a 2016-os Brexit óta csak egyszer tudta a 410,00-es szintet komolyan tesztelni idén tavasszal, de azt a COVID és a nehézkes kilépési tárgyalások hamar elfújták. Bár még nem tartunk ott egészen, mégis érdemes figyelemmel kísérni, hiszen bármilyen pici negatív hír okozhat 3-5 százaléknyi font gyengülést. És ahogy a devizapiac egyik íratlan szabálya mondja, „fontot eladni ne féljél, jó lesz”.
Említettük két héttel ezelőtt a kedvező török líra árfolyamot, és bár a bevezetőben említett politikai, gazdasági bizonytalanság alfája omegája a mai Törökország a mostani 39,00 körüli közép még mindég igen jó szint. Érdemes lehet már a COVID utáni időkre készülve lírát már vásárolgatni a nyári nyaralásra.