Heti tipp – Taraczky Andrej

Ismét jó áron van az euró és a dollár!
Az elmúlt 3 hónapban rendre jó vételi lehetőségnek bizonyult a 360 alatti euró és 300 alatti dollár, ahol jelenleg is tartózkodik a két legnépszerűbb, megtakarítási célból vásárolt valuta árfolyama.
Több napos tétovázás után erősödésbe kezdett a forint, melyben nagy szerepet játszott az általános pozitív hangulat a tőzsdéken. A részvényindexben elért újabb történelmi csúcsok hátterében több esemény látszik meghúzódni.
1.) A vakcinák harmadik körös tesztelése során rendre 90% feletti hatékonyságot mutatott a rövidesen piacra kerülő oltóanyagok mindegyike, Nagy Britannia pedig napokon belül elkezdi beoltani a lakosság legkockázatosabb csoportját.
2.) Joe Biden felállította pénzügyi szakemberekből álló stábját, hogy megküzdjenek a Covid okozta nehéz gazdasági helyzettel és úgy tűnik Donald Trump esélyei a választási eredmények átírására az idő előrehaladtával egyre csökkennek és ebbe a választók is lassan békésen beletörődnek.
3.) Biden által tervezett újabb gazdaságélénkítő csomag a tőzsdén jegyzett vállalatoknak fog kedvezni.
4.) Brexit fronton úgy néz ki, hogy Nagy Britannia meg tud állapodni az EU-val a legfontosabb kereskedelmi kérdésekben.
Bár ezek az események már napokkal korábban pozitív hangulatot okoztak, a forint csak a héten váltott erősödése az EU költségvetése körüli bizonytalanságok miatt.
Jelen szintek eddig jó vételi lehetőséget nyújtottak, hiszen innen 3 alkalommal fordult északnak mind az euró, mind a dollár árfolyama az elmúlt 3 hónapban. Az általános pozitív hangulat még viheti valamelyest lejjebb az euró és a dollár értékét a forinthoz képest, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a pandémia még tart és csak kevés ország számolhat be a helyzet javulásával, szemben a többi országgal, ahol csúcsokat dönt a második hullám erőssége. A hangulat ebben a helyzetben gyorsan tud változni pozitívról negatívra.