Heti tipp – Durucz Tamás

Érdemes figyelni a brüsszeli EU csúcstalálkozó eseményeit!

A múlt héten még a pozitív bel- és külföldi hírek hatására erősödni tudott a forint, amely leginkább a befektetési célú valutavásárló Ügyfeleinknek kedvezett, azonban már a hét elejére jelentős fordulat következett be és ismét nagyobb mértékű árfolyamemelkedést láthatunk az elmúlt napokban. A jelentős változást az EU költségvetés feltételeivel szemben emelt magyar-lengyel vétó bejelentése idézte elő, amely a 2021-től Magyarország számára megítélt EU források jelentős csökkenését vetítette elő és a forint leértékelődését eredményezte. A kialakult helyzetben valamennyi valuta árfolyama emelkedett a forinthoz mérten és ez az árfolyamszint most egyértelműen azoknak kedvez, akik a rendelkezésre álló valutájukat szeretnék forintosítani. A karácsonyi ünnepek közeledtével a családi kiadások mindig növekednek, éppen ezért ebben az időszakban a szokásosnál is nagyobb jelentősége van annak, hogy a lehető legkedvezőbb árfolyamon forintosítsuk a szükséges valuta mennyiséget költségeink fedezéséhez. A héten mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni a brüsszeli EU csúcstalálkozó eseményeit, mivel ha sikerül megegyezni a szemben álló feleknek a közös EU költségvetésről és annak feltételrendszeréről, akkor az a forint erősödése által jelentős árfolyamcsökkenést eredményezhet. Amennyiben sikertelenül zárul az egyeztetés, úgy az a forint gyengülését, vagyis a valuta árfolyamok további emelkedését okozhatja.

*A jelen bejegyzésben található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!