Heti tipp – Gere István

Az év utolsó Tuti Tippje a mai. Köszönettel tartozunk minden kedves ügyfelünknek a támogatásukért, és hogy nap, mint nap jobb munkára serkentenek mindannyiunkat. Ne habozzanak az új évben sem kéréseikkel felkeresni vagy felhívni irodáinkat.
Nem volt „show”-tlan ez az év és minden bizonnyal 2021 is izgalmas lesz a valutapiacokon, hiszen jelentős árfolyammozgásokra lehet számítani.
Az év utolsó napjaira azonban a forint bankközi piacon már-már illikvid körülmények jellemzőek. A széles, durván ugráló árak nem a jól megfontolt döntések támogatói.
Készülhetünk az új évre, és nem szabad elfelejteni a házi feladatunkat minden döntés előtt. Olvassuk a gazdasági híreket és elemzéseket, lehetőleg minél több forrásból, legyünk tisztában a céljainkkal és hideg fejjel döntsünk. Érdemes figyelni a napi mozgásokat, a tranzakciók időzítése kulcsfontosságú. És ez így van a kisebb összegű mindennapi szükségletekre, a nyaralásra szolgáló vagy a befektetési célú váltások esetén is.
Egy kis érdekesség így szilveszter előestéjén. Hallották, hogy nyelvészek szerint közel négyszáz új szót köszönhetünk a járványnak? Ilyen új szavunk a kenyérszűz , covidinka, karatorna vagy a fotelvirulógus. Mit hallottak még esetleg?
A nyelv, a piacok általában, így a devizapiac is reagál a változó körülményekre és bizonyítja a mindenáron való előrehaladás erejét. Újabb lehetőségek egész tárháza nyílik meg, legyen az egy jó ötlet a munkahelyünkön, egy kedvező valuta árfolyam vagy a példánál maradva egy új szó.
Na de lássuk, mivel indítunk majd januárban. Az EUR/HUF előrejelzések 2021-re 340-380 között szóródnak. Ez azért valljuk be elég széles sáv, aminek most körülbelül a közepén állunk. EUR/USD esetében 1,2500 környékét várják már akár január végére. A mostani EUR/HUF-al számolva ez 290,00 alatti USD/HUF-ot jelent. Nem rossz és nincs is messze ez a vételi szint. Egyre erősödő elemzői tábor látja egy gyengülő dollár trend kialakulását, azonban egyetlen piac sem mozog soha egyenes vonalban. A dollár kifejezetten izgalmasnak ígérkezik az új adminisztráció irányítása alatt. Az újrakezdési alapok esetleges inflációt gerjesztő hatása komoly kihívás elé állíthatja a FED döntéshozóit.
A Brexit megállapodásra végre pontot tettek, megegyezést hozott a Mikulás. „ A puding próbája az evés”, ahogy az angolok mondják, és bizony a fonttól többet vártak. „Buy the rumour, sell the fact”? Ki Tudja?
Eredményekben gazdag boldog új évet kívánunk minden kedves ügyfelünknek!
*A jelen bejegyzésben található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.