Heti tipp – Durucz Tamás

Erősödő forint
Az új évben is láthatóvá vált, hogy idén januárban az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a COVID járvánnyal kapcsolatos hírek fogják leginkább befolyásolni a befektetők magatartását és a pénzpiacokon kialakuló trendeket. Az év első napjaiban az egyre több európai országba, így a Magyarországra is megérkező első vakcina szállítmányok és a beinduló tömeges oltások hírére a befektetők egyértelműen optimistán reagáltak, melynek hatására a forint látványosan erősödni tudott minden fő valutával szemben. Az elmúlt két napban ugyan kissé megingott ez a bizalom, de továbbra is viszonylag erősebb pozícióban maradt a forint.
Ezen a héten a pandémia mellett már a sorban megjelenő nemzetgazdasági adatok, valamint az Egyesült Államokban zajló elnökváltás került leginkább a figyelem középpontjába. A múlt héten az USA-ban bejelentett, az eddigieknél jóval nagyobb mértékű gazdaságélénkítő csomag hatására a dollár masszívan erősödni tudott az euróval és minden más devizával szemben, melyet csak átmenetileg tört meg a botrányba torkolló washingtoni demonstráció.
A következő napokban továbbra is a járványügyi helyzet és az egyesült államokbeli belpolitika események fognak fókuszban maradni. Amennyiben Európa-szerte javulás mutatkozik az oltások hatására, akkor várhatóan néhány héten belül enyhítésre kerülhetnek az eddigi szigorítások, amely akár a forint erősödését vonhatja maga után, amely gyakorlatban az EUR árfolyamát ismét a 355 – 360 Ft, az USD árfolyamát 290 – 295 Ft közötti sávba lökheti.
Az amerikai belpolitikai események a két kulcsdeviza kapcsán szintén jelentős hatással bírnak, mivel ha az elnökváltás normál keretek között zajlik le, akkor a gazdaságélénkítő csomaggal együttesen nagyobb mértékben emelhetik a zöld hasú árfolyamát mind a forintunkkal, mind az euróval szemben, így 295 – 300 Ft közötti sávban stabilizálódhat a dollár árfolyama.
*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!