Heti tipp – Lakatos Milán

Mit hozott a nyuszi a valutapiacon?

Sonkát és tojást nem hozott, viszont forint erősödést azt igen. A hosszú hétvégét követően kedd reggelre lett teljes a forint piac, miután a hazai és a többi európai szereplők is csatlakozhattak a kereskedéshez. Egy rövid pillanatra 360 alatt is járt a közös valuta árfolyama, de első nekifutásra erősnek bizonyult ez a szint, így a nap nagy részében már inkább felette mozgott. Amit igazán csak az ünnepek után tudott lereagálni a magyar fizetőeszköz, de jelei már az ünnepek előtt is jelentkeztek, az a töretlen optimizmus a tőzsdéken, melynek mentén egyes tengerentúli indexek új történelmi csúcsokra emelkedtek.
Felmerül ilyenkor a kérdés, hogy mi az amit a tőzsdéken látnak a befektetők és nem vesznek tudomást a pillanatnyi gazdasági- és járványhelyzetről, hiszen nagyjából egy éve annak, amikor a fertőzöttség világszerte a jelenleginek csak töredéke volt, a tőzsdék viszont úgy zuhantak, mintha az apokalipszis eljövetele következett volna be. A tőzsdék általában sokkal előrébb járnak az időben és soha nem a jelennel foglalkoznak (persze kivétel egy-két piacrengető bejelentés, vagy nyilatkozat, de ott is inkább azok várható következményeit árazzák be), így nagy valószínűség szerint az újranyitást látják és a gazdaság felpörgését, melyben nagy szerepet játszik az a tömérdeknyi pénz, amit különböző gazdaságélénkítő és válságkezelő programok keretében zúdítottak a gazdaság szereplőire.
A pozitív hangulat ragályos, így a forint is ki tudta venni részét az optimizmusból, de egyelőre csupán óvatos optimizmusról beszélhetünk, hiszen az elmúlt egy év viszonylatában még mindig van mit ledolgoznia. Mindenesetre az egy héttel korábbi szintekhez képest, most 7-8 forinttal olcsóbban lehet hozzájutni az euróhoz, így akinél aktuális a közös pénz beszerzése, most élhet a piac adta lehetőséggel.

 

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.