Heti tipp – Lakatos Milán

Miért jó, ha van nálunk kuna Horvátországban – saját tapasztalatok

Szeretem a horvát tengerpartot, szeretem Trogirt. Nem először jártam ott, visszahív az óváros hangulata, a reggeli kávézás a kikötőben, a napfény csillogása a tenger hullámain, a kabócák lágy háttérzenéje és még sorolhatnám. A dalmát gasztronómia alapja az olívaolaj, lehet kapni minden közértben, de a helyiek a házira esküsznek. Ahány ház, annyi féle íz, nyilván mindenki a sajátját dicséri, hogy csak az készült az ősi recept szerint. Megtanultam olívaolajat kóstolni, úgy ahogy a dalmátoknál szokás, lapos tányérba kiöntve, ropogós kenyérhéjjal tunkolva. Nagyon finom, ilyet otthon biztosan nem kapni, viszek belőle vagy három üveggel. Fizetés bankkártyával? Felejtő, csak kuna, esetleg euró. A házibor is finom, meg a méz is, meg a fügelekvár, a prošek és persze a travarica. Kunáért minden kapható. A szállást is kunában fizetem, de lehet euróban is. A bankkártya működik a közértben, a benzinkúton, néha az étteremben is, de ha éppen rossz a terminál, kínos tud lenni a helyzet…. Mindig van nálam kuna ha Horvátországban nyaralok, könnyebb tervezni, ha a készpénzt kell beosztani, előre tudom, hogy mennyit költhetek, mennyibe kerül a nyaralás, addig nyújtózkodok amíg a takaróm ér. A legszebb érzés pedig, amikor megmarad egy kis pénz a nyaralásból, a költés pszichológiája itt jól működik, kevesebbet költöttem, mint amit terveztem, ergo spóroltam a nyaralással. Visszaváltom a megmaradt kunát, és jó érzéssel nézegetem a nyaralásról készült fotókat.

 

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.