Heti tipp – Halgas Ferenc

Egy kis utánajárás után nagyon úgy tűnik a világ vezető központi bankjai körülbelül 1-1,50 százalék körül becsülték alá az idei infláció mértékét. Gyakorlatilag egyik sem számolt a mostanában mért 5% körüli értékekkel. Az áremelkedések oka elsősorban az eszközvásárlási programok keresletbővítő hatása és ezt a keresletet kiszolgálni hivatott ellátási láncok beszűkülése (szállítás, alkatrészek, munkaerő).
A magasabb infláció normális esetben magasabb elvárt pénzpiaci hozamokkal párosul. A magasabb hozamok a már egyébként is magas eladósodottság miatt jelentős terhet raknak a magántőkére és az országokra is.
Tradicionálisan az őszi periódus a legaktívabb a devizapiacokon, a szabadságokról visszatérő üzletkötők még egy nagyot hajráznak az év végi vastag bónuszok reményében. Többféleképpen értelmezhető piaci hatások kitűnő táptalajt biztosítanak erre.
A minket leginkább érdeklő EUR/HUF árfolyam a szeptember 21-i Monetáris Tanács ülés előtt várhatóan stabil marad a 347-352,00 sávban. Ezt követően, amennyiben továbbra az alapkamat emelése mellett döntenek, és a jegybanki kommunikáció ezt a lehetőséget jövőre nézve is nyitva hagyja, a 340-es EUR/HUF szint kerülhet látóhatárba. Ellenkező esetben 362-367 lehet az irány.
Nasilsin?, Hogy vagy? Kérdezik a török tengerparton ilyentájt.
Iyiyim, tesekkürler. Minden rendben, köszönöm.
Ennyit jegyezzünk meg és utazhatunk máris a varázslatos Törökországba. Kevesebb már a turista, olcsóbb is egy picit és az indián nyár a mediterrániumban igazán varázslatos. A török líra is olcsóbb körülbelül 5 forinttal, több érv nem is kell.
A túrakedvelők Lengyelország felé veszik az irányt mostanság és milyen jól teszik. Zakopane szinte csak kőhajításnyi távolságra van, a sör a hajnali levegőnél is frissebb, a grillezett csülök esténként ellenállhatatlan a szállások csodálatosak.
Az őszi Plitvicét említettem már? Nézzenek utána!
Az utazás pedig itthon a mi irodáinkban kezdődik, hiszen valutát az őszi programokhoz minden irodánkban válthat, illetve rendelhet, akár címletigény megjelölésével is.

 

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.