Heti tipp – Gere István

„…Az Élet mosolyogva száguldott hajnal-hintón:
harmatja, csókja égett minden új ember-bimbón:
s diplomaták, bitangok öt évig kaszabolták
ágyékok szép vetését… a földet letarolták…
fiam szemem láttára kilőtték… s mit elrontottak ők:
vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld!
Most konferenciáznak a nagy szélhámosok,
hogy csírában megöljék, mi újra él, mozog…
S míg lakomában dőzsöl, ki milliókat ölt:
vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld!”
Mécs László: Vadócba rózsát öltök.. (részlet)

Egyre több ország lazítja, illetve oldja fel teljesen a Covid korlátozásokat. A balti államok, Svédország, Dánia, Finnország, de még a britek, franciák is nyitnak. Újra lehet utazni Balira, a távol-kelet több eddig zárt, a turisták által kedvelt országába. És egyelőre az árfolyamok is kedvezőnek mondhatóak. Az Alpokban és a Kárpátokban remek a hóhelyzet így a régiós síutak továbbra is népszerűek Ausztria, Lengyelország, Szlovákia felé. Erősödik az érdeklődés a horvát kuna iránt is, érdemes kiugrani egy hosszú hétvégére, vagy apránként készülni a nyárra. Ezek a jó hírek.

A nem jó hírek.

Szóval az amerikaiaknak és az angoloknak biztos információik vannak arról Putyin mit határozott Ukrajnáról. Vagy mégsem, vagy nem is úgy gondolták. Mindenesetre a franciák, németek, de még az ukránok is jóval óvatosabban fogalmaznak.

Itt Közép-Európában senkinek nem lehet érdeke a háborús retorika erősítése. Csak vesztesei lehetnek akárcsak egy kisebb konfliktusnak is. A régiós devizák a péntek esti bejelentésekre azonnal mintegy 1 százalékos eséssel reagáltak. Az eur/huf esetében 353,00-ről 357,00–e gyengült a forint és az óta is ekörül mozog mintegy 1,5 forintos kilengéssekkel. „Szép még lehetek, okos már nehezen”-gondolják ilyen helyzetben az elemzők, hiszen jó adag irracionalitást kellene beárazni. Felfelé 358,50 és 362,00, lefelé 353,00 és a 350,00 körüli szintek fontosak, már amennyiben normál üzletmenetet feltételezünk. Mindenesetre az elmúlt hónapokban kialakult magasabb forint hozamok a forint erősödése felé mutatnak, az ukrán konfliktus pedig éppen ellenkezőleg.

Utóirat, jó hírek újból.

A tegnap megírt tipp szinte aktualitását veszítette. A mára beharangozott invázió technikai okokból elmaradt. A rendezők azonban továbbra is fenntartják a műsorváltoztatás jogát. Ilyenkor fel lehet tenni a legkényelmetlenebb közkérdést: hol a proton pseudos? Ki hazudott elsőnek? Masszív forinterősödést látunk ma reggelre egészen EUR/HUF 353,00-ig. Mivel a történetnek egészen biztosan nincs vége várjuk a további híreket.

 

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.