Heti tipp – Lakatos Milán

“Barátom, már elég! A szív nyugalmat áhít,
Nap napra múlik, és mind elvisz egy parányit
Az életünkből; ám azt hittem, élhetek
Együtt veled, de lásd, épp most halunk mi meg.
Boldogság nincs sehol – kívánság, béke van csak.
Már régen álmodom külön sorsot magamnak –
Letört rabszolga én, szeretnék szökni már
Szebb tájra, hol derűs gyönyör s új munka vár.”
Puskin

Nem lehet azt mondani, hogy a forint ne érezné a feszült hangulatot. Bármelyik pillanatban fordulhat a helyzet és 1-2 százalékos elmozdulás bármikor lehetséges. Az ukrán helyzetet röviden áttekintve, ami megállapítható, hogy a két szakadár régió de facto 8 éve fennálló befagyott konfliktusa az oroszok szája íze szerint látszódik rendeződni. A piacok mintha számítottak volna erre vagy igen hamar átlendültek a híreken, hiszen alig történt érdemi elmozdulás a tőke és devizapiacokon.
A figyelem újra a tavasszal, nyáron esedékes monetáris változások felé fordult. Az örök klasszikus kamatemelés tipp-mix játék, vagyis a ki mikor emel kamatot és mennyit a helyesen tippelőknek jól fizet.
A tegnapi Monetáris Tanács ülésen a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal 3,40%-ra emelkedett a forint alapkamat. A múlt héten említett 353,00-358,00-as kritikus szintek szépen tartanak. Biztosan unalmas már ezt olvasni, de a forintot mozgató impulzusok az országhatáron kívül keresendők.
Utazási fronton örvendetes érdeklődést tapasztalunk Ausztrália irányába. Végre lehet utazni és hát sokáig voltak zárva. Még néhány hétig biztosan jó hó lesz az Alpokban és a Kárpátokban is, egy szezonzáró síelés még éppen beleférhet. Kicsit délebbre Horvátországban indul a hajózási szezon és a tavaszi fesztiválok.
Mert utazni jó!

 

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.