Heti tipp – Durucz Tamás

Az immáron közel két hete tartó orosz-ukrán háború továbbra is nyomás alatt tartja a pénzpiacokat, amely a forintot történelmi mélypontjára lökte és a Pandémia idején még csak fenyegető rémként említett 400 Ft-os euró árfolyam hirtelen valósággá vált és valamennyi kulcsvalutával szemben szintén soha nem látott rekord árfolyamok alakultak ki. A háborús helyzet miatt a NATO és az Európai Unió sorra jelenti be az újabb szankciókat Oroszországgal szemben, amely az olaj és a gáz ára mellett most már egyre több szektort érintő, világpiaci árnövekedést eredményezett és a már egyébként is a folyamatosan növekvő inflációt tovább növeli Hazánkban. A kialakult helyzetben az MNB a korábbinál jóval nagyobb kamatemelésekkel igyekszik a forintot visszaerősíteni és stabilizálni az árfolyamát a fődevizákkal szemben és bár a keddi 100 bázispontos emelés hatására ugyan el tudott távolodni a forint a negatív rekordot jelentő árfolyamszintektől, de egyelőre továbbra is kérdéses, hogy milyen irányt vesznek a valutaárfolyamok.

A háborús helyzet és a forint vásárlóerejének romlása miatti bizonytalanság az elmúlt hetekben jelentősen megbolygatták a hazai valutapiacot és egyre többen döntenek úgy, hogy a megtakarításaik tovább értékvesztését azzal igyekeznek csökkenteni, hogy valamely kulcsvalutába fektetik a forintjukat. A legtöbben az eurót és a dollárt tekintik továbbra is elsődleges befektetési célpontnak, melynek hatására a dollár esetében most már készpénz hiány alakult ki a piacon, éppen ezért, aki a dollár befektetésben gondolkodik annak most már legalább 2-3 nappal előre kell gondolkodnia és megrendelnie a megvásárolni kívánt összeget. A két kulcsdeviza mellett a stabilitásáról híres svájci frank vagy éppen az angol font iránt is egyre nagyobb a kereslet mutatkozik, mivel a forintunk leértékelődésével szemben ugyanúgy megfelelő megoldást jelenthetnek. A rendkívüli keresletre valamint a folyamatosan és nagymértékben változó árfolyamokra tekintettel célszerű most még inkább előre gondolkodni és akár naponta többször is érdeklődni az aktuális árfolyamok illetve az adott valuta elérhetőségére vonatkozóan, melyben a személyes és telefonos információkérés mellett a weboldalunkon is igyekszünk segíteni Ügyfeleinket az Előrendelés menüpont segítségével.

Előrendelés

 

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.