Heti tipp – Durucz Tamás

Az elmúlt hetekhez hasonlóan a szomszédunkban zajló háború eseményei illetve az ezek gazdaság romboló hatásai miatti aggályok határozták meg a pénzpiacok és ezen belül a forint piacát. A múlt hét elején kialakult forint erősödési hullám pillanatok alatt elillant és a forint jelentősen veszített az értékéből még annak ellenére is, hogy kedden 100 bázisponttal ismét kamatot emelt az MNB, majd csütörtökön az 1 hetes betéti kamatot is további 30 bázisponttal vitték feljebb. A forint továbbra sem tud érdemben magára találni, amely egyrészről a háború miatt elképesztően megdráguló gáz –és olajár miatt tovább emelkedő és az egyébként már a tavalyi évben is rekord magas inflációnak, másrészről a múlt héten elindult EU kötelezettségszegési eljárás és a most már közel féléve hiányzó Uniós források hiányában növekvő költségvetési hiánynak köszönhető. Ahogy mondani szokás, már csak „hab a tortán”, hogy szerdán az amerikai jegybank is kamatdöntő ülést tart és amennyiben az alapkamat emelése vagy más szigorítások mellett döntenek, úgy a forint könnyen lejtőre kerülhet.
A jelenlegi árfolyamhelyzet egyértelműen azoknak kedvez, akik a valutában tartott megtakarításaikat vagy jövedelmüket forintosítani szándékoznak, mert az elmúlt 2 hét legmagasabb árszintjén vagyunk, ugyanakkor a Pünkösd és a nyaralási szezon közeledtével egyre többeknek válik égetően fontossá, hogy a nyaralásukra szánt költőpénzt minél jobb áron tudják megvásárolni. Ebben a továbbra is rendkívül bizonytalan helyzetben a legjobb megoldás, ahogyan korábban is tanácsoltuk az árfolyamok napi szintű figyelése, valamint az átváltásra szánt forint mennyiség több részletben történő átváltása, mert csak így csökkenthető a felesleges árfolyam kockázat.
A kirándulási és nyaralási szezon kapcsán egyre népszerűbb térségi valuták, mint a horvát kuna, a román lei, a cseh korona vagy akár a lengyel zlotyi célszerű időben gondolkodni még a kisebb összegű költőpénz megvásárlásáról is. Ezen valuták országszerte valamennyi irodánkban folyamatosan elérhetőek, de akár egyéni vagy csoportos utazások kapcsán a kisebb címletek minden esetben szükségesek, éppen ezért időben előre tudják jelezni a megrendelni szándékozott valutákat akár címletigény feltüntetésével is irodáinkban vagy Előrendelés formájában a weboldalunkon az alábbi linkre kattintva: https://exclusive.hu/hu/elorendeles/

 

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.