Heti tipp – Taraczky Andrej

A dollár még soha nem járt itt.
Legalább is a forinttal szemben olyan magasan még soha nem volt mint hétfőn délután. Ha valaki jól időzítette dollár megtakarításainak forintosítását, mára már több forinttal olcsóbban tud ismét dollárt vásárolni. De mi áll a dollár erősödése mögött? Ha csupán a geopolitikai kockázatokról lenne szó, a dollár erősödésének második hulláma valószínűleg nem viszi ilyen magasságokba a kurzust, hiszen a háború kitörését követő pánikhangulatban 367-ig ugrott az árfolyam, ugyanakkor a hét elején közel tíz forinttal haladta meg ezt a korábbi csúcsát. A zöldhasú erősödése mögött most már egyre inkább az amerikai jegybank agresszív kamatemelése és a további lehetséges kamatemelésekre vonatkozó kommunikációja látszik meghúzódni. A jegybank szerepét betöltő Fed mandátuma egyrészt az infláció kordában tartására terjed ki, és a legfrissebb adatok még mindig 8% feletti áremelkedésről szólnak szemben a Fed által vállalt 2%-os céllal. A jegybank kamatemeléssel próbálja fékezni az inflációt, így 22 év után először döntött 50 bázispontos léptékű emelésről és jelezte, hogy az inflációs cél elérésének érdekében készen áll további kamatemelésekre. Az európai központi bank ezzel szemben késésben van, az infláció jelei Európában is erőteljesen mutatkoznak, ugyanakkor az EKB július előtt nem valószínű, hogy kamatot emelne – legalább is a piaci szereplők így vélekednek. Ez a késés látszik mutatkozni az euró és az amerikai dollár viszonylatában, egy euróért már kevesebb mint 1,04 dollárt kellett fizetni a hét elején, ilyen gyenge utoljára 2017 elején volt az euró. Mivel a bankközi devizapiacon az EUR/USD-ben folyik a legnagyobb kereskedés, a piaci szereplők árgus szemmel figyelik, hogy a két deviza viszonylatában megtörik-e a 2017-es mélypont, mert akkor könnyen megnyílik az út az euró további gyengülése (és a dollár további erősödése) előtt és 20 év után a dollár ismét többet érhet az eurónál.
És akkor mi a tippünk? Mint általában mondani szoktunk, valutát lehetőleg ne akkor váltsunk amikor pont szükségünk van rá, hanem amikor jó az árfolyam. Mivel a dollár még soha nem volt ilyen magasan a forinttal szemben, a félretett zöldhasúakért most minden bizonnyal több forintot kapunk, mint amennyi forintot anno fizetnünk kellett értük.

 

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.