Horvát kuna árfolyam kisokos

kuna árfolyam

Minden, amit a horvát kuna árfolyamról tudni érdemes. Információk, érdekességek és egy kis történelem egy helyen!

 

EZÉRT ÉRDEMES KUNÁT VINNI HORVÁTORSZÁGBA

Horvátország hivatalos fizetőeszköze a kuna, vagyis kunával mindenhol lehet fizetni. Amennyiben euro van nálunk, úgy meg kell fizetni a dupla váltás költségét, így mindenképpen az a leggazdaságosabb, ha kunával fizetünk.

MIÉRT ÉRDEMES KÉSZPÉNZT VINNI HORVÁTORSZÁGBA?

Horvátországban a mai napig a legtöbb étteremben, valamint a piacokon csak készpénzzel lehet fizetni, de még idén is találkoztunk olyan szupermarkettel, ahol a rossz terminálra hivatkozva nem tudtak elfogadni bankkártyát. Ezért akkor járunk a legjobban, ha itthon, Magyarországon váltjuk be a forintunkat kunára.

MIT TEGYÜNK A MEGMARADT KUNÁNKKAL?

Akár az idei, akár a korábbi nyaralást követően megmaradt kunánkat érdemes forintra váltani hazaérkezésünk után. Az Exclusive Change közel 300 fiókban várja ügyfeleit országszerte, kedvező kuna árfolyammal. Keresse az Önhöz legközelebb eső fiókot itt: Fiók kereső

KUNA ÁRFOLYAM, KUNA VÁLTÁS

Pénzváltásra rengeteg helyen nyílik lehetőség, legtöbbször díjmentesen, ám inkább itthonról vigyünk kunát, ha nyaralni megyünk. Sokszor sajnos akár 3-4 forinttal drágábban vehetünk fel készpénzt Horvátországban az automatából, mint ha itthon előre beváltottuk volna. Az Exclusive Change pénzváltóiban folyamatosan és nagy mennyiségben rendelkezésre áll kuna, és akár egyedi kuna árfolyam kedvezménnyel is váltható bizonyos összeghatáron felül.

A KUNA JELENTÉSE ÉS TÖRTÉNELME

A horvát „kuna” szó jelentése: „nyest”. Az elnevezés a középkorból ered, mivel akkoriban a nyestbőrt fizetőeszközként használták. A jelenlegi kunát 1994 júniusában vezették be, az addig használatos dinár helyett, forgalomba hozataláért a Horvát Nemzeti Bank felel. A bankjegyek küllemben és címletben is hasonlítanak az egykori német márka bankjegyeihez, a tízmárkás és az első tízkunás például annyira hasonlított, hogy a horvát bankjegyet újra kellett nyomni más színben. A kuna váltópénze a lipa, aminek jelentése „hárs”. A lipaérméken Horvátországban előforduló növények, a kunaérméken állatok láthatók.

KUNA BANKJEGYEK ÉS ÉRMÉK

Érdekesség, hogy ezek neveit páratlan verési évszám esetén horvátul, páros évszám esetén latinul tüntetik fel. Az érméken az állat és növényvilág elevenedik meg, a kunákon fülemüle, kékúszójú tonhal és likai barnamedve látható, a lipákon többek között kukorica, dohány és olajfa, tehát a Horvátországban előforduló élőlények. A legkisebb bankjegy az 5, a legértékesebb az 1000 kunás, összesen nyolc különböző létezik. Ami a hátoldalukat illeti, Varasd, Dubrovnik, Fiume, Eszék és Split is látható rajtuk, az 1000 kunáson I. Tomiszláv király szobra, valamint a zágrábi Mária Mennybemenetele Székesegyház van.

A bankjegyek mind küllemükben, mind címletükben hasonlítanak az egykori német márka bankjegyekhez, a tízmárkás és az első kiadású tízkunás esetében a megtévesztésig, ezért a tízkunást rövid időn belül újra kellett nyomni más színnel. A bankjegyeket a németországi Giesecke & Devrient és a Cebs Austria cégek gyártják.

KUNA ÉRDEKESSÉG

A horvát 2 kunás érme és a magyar 10 forintos érme súlyra, alakra hasonló, emiatt a horvátországi parkolóautomaták összetévesztették a 2000-es években e két érmét. A 2011-ben a horvát parkolási cég vezetője elismerte, hogy többször találtak 10 forintos érméket az automatákban.

JÖN AZ EURO

Az Európai Parlament július elején megszavazta, hogy Horvátország huszadik államként csatlakozzon az euróövezethez január 1-jén. Megállapították azt a kuna árfolyamot is, amelynek alapján 2023. január 1-től 1 euró 7,5345 kunát ér.