Heti tipp – Gere István

„Ha az első felvonásban megjelenik egy puska, a következőben el fog dördülni. Különben nincs ott semmi keresnivalója.” Anton Csehov

Nem új dolog az energiahordozókat és egyéb természeti erőforrásokat fegyverként használni. Főszerepet kapott most minden, amivel fűteni, hűteni, közlekedni lehet. És ha már főszerep, ennek megfelelően is instruálják az azokat mozgató kezek. Ez az elmúlt hét egyik fontos mozzanata, ami a piacok és úgy általában a közvélemény figyelmét Európa szerte leginkább lekötötte. A másik fontos itthoni, „helyi érdekű” hír az MNB újabb 100 bázispontos kamatemelése. Az alapkamat mértéke ezzel 10,75%-ra emelkedett. Ez a várakozásoknak megfelelően, kellően előre beárazva, nem lepte meg a piacokat. Így az euró árfolyamára sem volt szinte semmilyen hatással. A múlt héten említett EUR/HUF 395,00-ös szint a várakozásunknak megfelelően erősnek bizonyult. Véleményem szerint ez a szint, amit lefelé át kell törni, hogy komolyabb forinterősödésről beszélhessünk. Mindennél fontosabb azonban a 220 euró feletti, történelmi csúcs közelében lévő világpiaci gázár, és az emiatt automatikusan romló külkereskedelmi egyenlegünk. Ilyen helyzetben a forinterősödésnek kicsi az esélye. Átmeneti forinterősödési ciklusok azonban lesznek, rendkívül volatilis a piac. Az utazóknak, nyaralásra készülőknek azt a már sokszor megírt tippet javasolhatjuk miszerint is érdeklődjenek pénztárainkban akár többször is. Sokat lehet spórolni egy jól elkapott árfolyammozgással. A valutában megtakarítóknak is érdemes figyelni, hiszem az emelkedő árfolyamok igen jó szinteket kínálnak, kedvező árfolyamokon tudják ezeket a befektetéseket esetleg forintosítani.

 

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.