Exclusive Change
« Vissza a hírekhez
22
jún
2022

Heti tipp – Gere István

„Az ember asszimilációs képessége határtalan. Haeckel azt mondja, ha nem ég hamuvá, az ember a poklot is órák alatt megszokja.” Hamvas

Hamar, talán túl könnyen szoktuk meg a 400-al kezdődő euró árfolyamot. Beágyazva a minden irányból ránk zúduló nem éppen derűlátásra okot adó hírekbe nem is tűnik szenzációnak. Pedig az.
A globális kamatemelési ciklus szűkíti a forint kamatelőnyét, a kockázati befektetők nincsenek étvágyuknál és egyelőre kerülik a hazai kötvény és részvénypiacot. Az egyre növekvő recessziós félelmek az EU-ban és az Egyesült Államokban erőteljes tőzsdei eséseket indukálnak. Egyes elemzők szerint a rendkívüli infláció csak recesszió árán törhető le.
De minden esést követ majd egy emelkedés. Ez érvényes a deviza, kötvény és részvénypiacokra is. Visszatér a jó öreg elemzéseken és pénzügyi mutatókon alapuló kereskedés a twitter posztok helyett. Valuták esetén előbb-utóbb a kamatelőny valóban előny lesz. És az alulértékelt részvények is vevőre találnak.
Ahogy vevőre talált a forint is 400-nál. Mert ez egy jó beszálló szint, és emlékezzenek, mire hívjuk fel a figyelmet folyamatosan. Akkor kell lépni, amikor az árfolyamok elérnek egy fontos ellenállást, vagy éppen támaszt. Hideg kalkuláció és egy kis bátorság.
Az árfolyamok erősen hullámzó jellege továbbra is jellemző marad. Az EUR/HUF esetében 402-ről 395,00-re csökkent az árfolyam ma reggelre. Picit jobb hangulat 390-ig könnyedén letolhatja az árfolyamokat, ahogy rossz piaci kezdés esetén újra 400 az irány.
Akár így akár úgy egy külföldi nyaralás bizony nem lesz olcsó, de kicsit azért javíthatunk a dolgon. Érdemes figyelni, gyakran tájékozódni és egy jobb pillanatban megvenni a szükséges valutát.