Exclusive Change
« Vissza a hírekhez
15
jún
2022

Heti tipp – Lakatos Milán

“Számomra igazi bátorság az, amely nem harcban keresi az ellentétek feloldását, az igazi bölcsesség, amely békés megoldást teremt.” – Michael Jackson

Kamatemelési ciklusba kezdtek a nagy központi bankok. Ma napközben valamikor az Európai Központi Bank tart rendkívüli ülést, ahol megvitatják az elszabaduló piaci kamatokra adható lépéseset. Este a FED döntésére várunk, ahol 50 bázispontos emelés biztos, de 75 bázispont sem kizárt. Ezek a lépések ellensúlyozzák a magyar jegybank szigorító lépéseit, hiszen a forint kamatelőnye szűkül. A következő tervezett MNB kamatdöntő ülés csak 28-án lesz, és hacsak egy rendkívüli ülésen nem emelnek jelentősen alapkamatot a rövid távú forint kilátások nem pozitívak. Ráadásul az erősödő recessziós félelmek rontják a részvénypiaci hangulatot is, amit egyre kevésbé tudnak ellensúlyozni az erős esésekbe bele-bele vevő befektetők.
Monetáris aktivitásban nem lesz tehát hiány. Minden központi banki döntés potenciális atombomba.
Amit ilyen helyzetben tanácsolni lehet az a gyakori tájékozódás. A devizapiacokon gyakran akár napon belül többször tapasztalunk 5-8 forintos EUR/HUF árfolyammozgást. Így mind a nyaralásra készülők, mind a megtakarításukat devizában tartók kihasználhatják a hullámzó árfolyamokat.