Exclusive Change
« Vissza a hírekhez
29
jún
2022

Heti tipp – Taraczky Andrej

400 alatt az euró

Az első reggel ezen a héten, amikor nem arra ébredünk, hogy az euró árfolyama 4-gyel kezdődik.

Furcsa az emberi természet, hogy képes hozzászokni dolgokhoz, így a 400-as euró is lassan kezdett megszokottá válni. Nos az MNB a tegnapi napon sokat tett annak érdekében, hogy lehetőleg ne érezze magát túl jól az euró azokban a magasságokban és lehetőleg ne szokjunk hozzá a négyessel kezdődő euró árfolyamhoz.

A várakozásokat nagymértékben meghaladva 185 bázisponttal emelte az irányadó kamatlábat a magyar jegybank, így az a tegnapi döntést követően már 7,75%-on áll. Persze, ez még mindig a májusi 10,7%-os infláció alatt van, ugyanakkor agresszív lépés az MNB-től, hogy fékezze a pénzromlás ütemét. A nagy kérdés persze az, hogy a tegnapi lépés elegendő lesz-e az euró szárnyalásának megállításához, majd megfordításához.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az emelkedést sikerült megfékezni, de komoly forinterősödés még nem igazán érzékelhető.
Az utazáshoz szükséges valuták beszerzésekor figyelembe kell venni, hogy sok új kockázati tényező jelent meg tavalyhoz képest, melyek miatt mintegy 30 forinttal magasabbra helyeződött az árfolyammozgások sávja, így erős forintról 375 környékén beszélhetünk, mely szint a covid alatt még lélektani határként jelentkezett a gyenge oldalon. Szóval a napjaink mozgásaira lefordítva az eddigi maximum 404,50 magasságában volt, vagyis azt tekinthetjük jelenleg a gyenge szélének, ehhez képest most 7 forinttal olcsóbb az euró. Aki most hétvégén utazik és még nem szerezte be valutáját, a mai napon azt kedvezőbb árfolyam mellett teheti és tanácsunk mint mindig, ne az utolsó napra hagyjuk a valuta beszerzését, hanem előre tervezzünk, mert így sok-sok forintot spórolhatunk.