Exclusive Change

GY.I.K - Aranykereskedés

Az arany az egyik legjobban nyújtható és formálható anyag a világon, ráadásul rendkívül stabil. Ennek köszönhetően 1 gramm aranyból több mint 3 kilométer hosszú, a hajszálnál is vékonyabb vezeték készíthető. De egyes statisztikák szerint 1 uncia tiszta arannyal (1 uncia = 31,1 gramm) befedhető egy teljes focipálya. Egy 1906-ban megjelent magyar nyelvű ásványtankönyv szerint “egyetlen körmöci aranypénz mennyiségével egy huszárt lovastól be lehetne aranyozni”.

Az Eclusive Change cssak olyan termékeket forgalmazunk amelyek igazoltan Good Delivery minősített cégektől származnak.

A Good Delivery minősítés eredete a régi londoni nemesfém piachoz kötődik. A piaci szereplők összeállították azoknak az olvasztóknak és becsüsöknek a listáját, akiknek az arany és ezüst tömbjeit feltétel és további vizsgálgatás nélkül elfogadták Londonon belül a különböző tranzakciók, cserék során. Ezek a tömbök kapták meg a London Good Delivery minősítést. A londoni nemesfémpiac Good Delivery listája ma már széles körben elismert minőségi szabvány, tanúsítvány, amelyet az LBMA (London Bullion Market Associaton) rendszeresen ellenőriz a listán szereplő gyártóknál.
Milyen kritériumoknak felel meg a Good Delivery minősítésű termékeket gyártó nemesfém finomító?

  • már legalább 3 éves finomítói termékgyártási tapasztalata van arra a termékre, amire a minősítést kéri (birtokolja)
  • meghatározott mennyiségű finomított nemesfémet állít elő évente – minimum 10 tonna aranyat és 30 tonna ezüstöt
  • legalább 15 millió fontnak megfelelő nettó forgalom
  • átlátható tulajdonosi struktúra, menedzsment
  • szolgáltasson központi banki vagy kereskedelmi banki igazolást abból az országból, ahol működik

A Good Delivery terméket gyártó cégek listáját a következő linken érheti el: http://www.lbma.org.uk/refiners-gold-current

Ha magánszemély az aranyrúd eladója, akkor az érvényes SZJA szabályok szerint jövedelemadó terheli az arany eladásból származó nyereséget. Nagyon fontos, hogy egyértelmű és eredeti bizonylatokkal rendelkezzünk arról, hogy a befektetési aranyat mikor, kitől és milyen árfolyamon szereztük be, illetve értékesítettük. Az adóbevallás elkészítése során és esetleges adóellenőrzés esetén ezeket a papírokat kell használnunk.

Amennyiben a befektetési arany vásárlásról nem rendelkezünk bizonylattal, akkor a törvény szerint ingóság eladásakor az eladási ár 25%-a a feltételezett nyereség.

Kedvezmény, hogy az SZJA törvény 58. § (7) bekezdése szerint: “Nem kell megfizetni az ingó vagyontárgyak átruházásából az év során együttesen származó jövedelem adójának a 32 ezer forintot meg nem haladó részét.” Új szabály 2012-ben az 58. § (9) bekezdése szerint: “Nem kell a jövedelmet megállapítani az ingó vagyontárgyak átruházásából, ha a bevétel az adóév elejétől összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot.”

Ha vállalkozás keretében vásárolunk és értékesítünk befektetési arany érmét vagy aranyrudat, akkor egyszerűen az áruvásárlás és értékesítés könyvelési szabályait kell alkalmazni. A befektetési arany termékek (aranyrúd és arany érme) adás-vétele során a termék különleges jellegére tekintettel 0% ÁFA is alkalmazható.

A nyugati világban vámmentesen, bármelyik országba bevihetjük az aranyunkat mennyiségi korlát nélkül és biztosak lehetünk benne, hogy mindenhol találunk rá jó áron vevőt, ha készpénzzé akarjuk tenni.

Arany tömbök: Kisebb méretben inkább csak lapkák, vagy lemezkék. Legalább 995 ezrelék tisztaságú, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 250, 500 és 1000 grammos, valamint 1 unciás (1 oz = 31.1 gramm) méretben forgalmazzák őket. A kisebb tömbök tükörveretek, és kártya formájú tokban vannak laminálva, a nagyobbak öntöttek. Minden tömb sorszámmal van ellátva. Itthon leggyakoribbak a svájci Argor-Heraeus, és az osztrák Münze Österreich tömbjei; mindkettő világszerte ismert, megbízható gyártó.

aranytomb

Befektetési érmék: Legalább 900 ezrelék tisztaságúak, szerepük hasonló a tömbökéhez, ellenben érme formájúak. Nincs rajtuk sorszám, és esetenként névértékkel rendelkeznek, ami természetesen nem tükrözi az érme valós értékét. Súlyuk egy uncia (31.1 gramm), vagy annak tört része (1/2, ¼, 1/10, 1/20 oz), illetve ötvözet esetén ennyi színaranyat tartalmaznak. Csak olyan érmék minősülnek befektetési aranynak, melyeket 1800 után vertek, a kibocsátó országban hivatalos fizetőeszközként forgalomban vannak vagy voltak és piaci értékük nem haladja meg 80%-nál nagyobb mértékben az aranytartalmuknak megfelelő aktuális arany szabadpiaci értékét.

aranyerme

Fizikai aranyszámla: Ennél a megoldásnál is fizikai aranyat vásárolunk, de az arany nem kerül ki az aranyszámlát működtető cég páncélterméből, mert azt 12,5 kg-os (400 unciás), a befektetők között megosztott tulajdonban lévő aranyrudakban tárolják. Az aranyszámlát kezelő cég grammban (goldgram) vezeti a tulajdonunkban lévő arany menyiségét. Az aranyszámlán akár évekig is tarthatunk hosszútávra befektetett aranyat, de akár napi szinten is végezhetünk vételi és eladási tranzakciókat. A számlakezelő cég mindig fenntart szabadon vásárolható aranykészletet, illetve jegyez vételi árat, amelyen visszavásárolja az aranyat

Minden egyes ékszer vagy tárgy a karátszámának megfelelő színaranyat tartalmaz. Ezt a színaranyat savazással kinyerik és ebből készítenek akár befektetési tömböket vagy új ötvözött huzalokat, drótokat és egyéb anyagokat az ékszergyártáshoz.

A befektetési arany egy nyers fém, amelyhez világpiaci áron juthatunk hozzá. Az arany nem feltétlenül hoz gyors nyereséget, de értékállóságot és biztonságot jelent, ami a mai pénzügyi helyzetben szó szerint aranyat ér, nem is véletlen, hogy sokan választják ezt az elterjedt vagyonmegőrzési módot.
Néhány fő szempont, miért is éri meg befektetési aranyat vásárolni:

  • talán az egyik legfőbb ok, hogy az arany ára trendszerűen növekszik, értéke hosszú távon stabil,
  • fedezetbe adható és kapható
  • megbízható és kiszámítható befektetési formának bizonyult,
  • az arannyal napi 24 órában kereskednek szerte a világon, tehát bárhol és bármikor eladható, vagyis készpénzre váltható a napi árfolyamnak megfelelően.

Magyarország 2004-es EU csatlakozása óta az adótörvényekben is megjelent a befektetési arany fogalma és különleges elbírálása.

Az ÁFA törvény szerint a befektetési arany termékek (aranyrúd és arany érme) mentesek az általános forgalmi adó (ÁFA) alól az Európai Unió egész területén.
A befektetési aranyra (aranyrúd vagy arany érme) vámmentesség is vonatkozik, azaz az Európai Közösségen belül mennyiségi korlátozás nélkül, szabadon mozgatható.

Ugyanakkor az aranyrúd és érme, mint ingóságok vételéből és eladásából származó árfolyamnyereség, adóköteles.

Az aranyat puhasága miatt legtöbbször ötvözeteiben használják, különböző fémekkel ötvözve szilárdsága, olvadáspontja, ára és színe is változhat. A főbb árnyalatok a következők:

Sárga arany: Az arany természetes árnyalatában. Az ékszerekben legáltalánosabban felhasznált színárnyalat. Az ékszerhez használt sárga aranyat általában vörösrézzel és ezüsttel ötvözik 1:1 arányban, ami keményebbé teszi a fémet. Meleg ragyogása szinte minden öltözékhez jól megy, bármilyen bőrszínhez, és bármilyen drágakővel mutatós. Hogy mennyire sárga, függ az aranytartalmától. Általában a 14 Karátos arany világosabb sárgább színű, a 18 Karátos mélyebb árnyalatú.

Fehér arany: A fehér arany az utóbbi években nagyon divatos lett, mint hogy sok vásárló választja a hűvös fehér külsőt a klasszikus sárga arannyal szemben. A sárga arany ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a fehér, csupán más ötvöző anyagokkal van keverve a fehér szín elérése érdekében. Általában nikkelt vagy palládium ötvözetet (Magyarországon azonban csak nikkelt, mert a palládiumot a magyar fémjelzési rendelet nem engedélyezi), cinket és rezet adnak hozzá. Létezik egy galvanizáló eljárás, az ún. ródiumozás, amivel időnként be szokták vonni egy vékony rétegben a fémet, hogy még gyönyörűbb, világosabb fehér színt kapjanak. A ródium a platina fémek közé tartozik, kemény és kopásálló réteget képez a fémen, és foglalat esetében ragyogó fehér fényével a legoptimálisabban veri vissza a belefoglalt gyémánt színét.

Vörös arany: Ha a sárga aranyat csak rézzel ötvözik, egy rózsaszínes, vöröses árnyalatot kap az arany, ami lágy hatást kölcsönöz a bőrnek.

Zöld arany: Ennek az árnyalatnak az eléréséhez a sárga aranyhoz ezüst, réz és cink ötvözetet kevernek.

Természetesen, ha valaki igényli, két vagy akár három színű ötvözetből is készíttethet ékszert magának.

A fazonarany tulajdonképpen a törtarany egy másik megnevezése. Néhol fazonaranyként számítják azokat az ékszereket, melyeket tovább tudnak értékesíteni.